Facebook

 

Utat mutatott az Alkotmánybíróság: Nincs helye a jogrendszerben a homofóbiának

2010.03.24. 13:41 lmbtszovetseg

A Magyar LMBT Szövetség  üdvözli az Alkotmánybíróság bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének alkotmányellenessége kapcsán hozott döntését. Bízunk benne, hogy a Bíróság döntését valamennyi politikai erő tiszteletben tartja, és egyetlen párt sem kíván politikai tőkét kovácsolni a melegek és leszbikusok elleni társadalmi előítéletekből. 

Az Alkotmánybíróság már 2008. decemberi döntésében egyértelműen leszögezte: az azonos nemű  párok bejegyzett élettársi kapcsolata nem alkotmányellenes. Ennek ellenére ellenzéki pártok folyamatosan alkotmányos kifogásokat hangoztattak a törvénnyel kapcsolatban, a kilenc beadvány egyikét maga a Kereszténydemokrata Néppárt jegyezte. Az Alkotmánybíróság tegnap közzétett határozata után azonban senki sem vonhatja kétségbe, hogy az anyakönyvvezető előtt kötött, családjogi intézményként elismert, a házassággal járó jogok és kötelezettségek döntő többségét biztosító bejegyzett élettársi kapcsolat mindenben megfelel az alkotmányos követelményeknek. Sőt, egy ilyen intézmény létezése az emberi méltóság védelméből levezethető alkotmányos kötelezettség, amelyet értékválasztástól függetlenül valamennyi kormánynak tiszteletben kell tartania. 

Külön örömünkre szolgál, hogy az Alkotmánybíróság kiemelte: a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye hozzájárulhat az azonos nemű párok társadalmi elfogadottságának növeléséhez és a homoszexualitás felvállalásához. A bejegyzett élettársi kapcsolat nemcsak azon párok számára kiemelkedő jelentőségű, akik élnek az intézmény nyújtotta lehetőséggel. Fontos üzenetet fogalmaz meg az egész társadalom számára: a szexuális kisebbségek a társadalom azonos értékű tagjai, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és 
transzneműek hátrányos megkülönböztetése nem tolerálható. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyre többen ismerik ezt fel: a magyar társadalom többsége, 58%-a egyetért a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményével. 

Szólj hozzá!

Címkék: alkotmánybíróság bejegyzett élettársi kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr974213936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása