Facebook

 

47 európai ország a melegjogok mellett

2010.04.01. 10:23 lmbtszovetseg

Történelmet írt 2010. március 31-én az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, amikor egyhangúlag elfogadta az Ajánlások a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelmet szolgáló intézkedésekről című dokumentumot. Ez a világ első olyan kormányközi megállapodása, amely az emberi jogi alapelveket a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (LMBT) emberekre is alkalmazza.

Az ajánlás 46 pontban fogalmazza meg, hogy a tagállamoknak milyen jogalkotási feladataik vannak, és milyen állami politikákra és programokra van szükség az LMBT emberek által elszenvedett hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében. A dokumentum kilenc problématerületre összpontosít, ezek: a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények, az egyesülési és gyülekezési jog, a család és magánélet,  a munkavállalás, az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, a sport és a menekültügy.

A dokumentum többek között kitér rá, hogy a hatóságok kötelesek biztosítani az LMBT emberek  békés utcai megmozdulásokhoz fűződő jogát; az LMBT emberek hátrányos megkülönböztetése a gyermek-elhelyezés, az örökbefogadás és a mesterséges megtermékenyítés során is tilos; az iskolai tananyagoknak objektív információkat kell tartalmazniuk a homoszexualitás és a transzneműség kérdése kapcsán; és a transzneműek számára biztosítani kell a nem megváltoztatására irányuló orvosi beavatkozások elérhetőségét, valamint lehetővé kell tenni, hogy nemüket hivatalosan is megváltoztassák.

A Magyar LMBT Szövetség üdvözli e történelmi jelentőségű megállapodás elfogadását, és felszólítja a magyar kormányt, hogy az érintettek civil szervezeteinek bevonásával készítsen középtávú cselekvési tervet a dokumentumban vállalt kötelezettségek megvalósítása érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: európa tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr894214053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása