Facebook

 

Ne írja alá a köztársasági elnök a homofób Alaptörvényt!

2011.04.19. 16:15 lmbtszovetseg

A Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Szövetség és tagszervezetei tiltakozásuknak adnak hangot, amiért az Országgyűlés tegnap elfogadta a szexuális kisebbségek jogait korlátozó, az emberi jogok nemzetközi és európai alapelveivel szembemenő Alaptörvényt. Felszólítjuk Schmitt Pál köztársasági elnök urat, hogy a nemzetközi és hazai emberi jogi szervezetek kritikáit is figyelembe véve jelenlegi formájában ne írja alá az Alaptörvényt. 

Az elfogadott Alaptörvény a házasság fogalmát a nő és férfi közötti kapcsolatra szűkíti, ezzel évtizedekre bebetonozza az azonos nemű párok jogfosztottságát. Ugyanakkor nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát, amelynek révén tovább fokozza a leszbikus és meleg állampolgárok és családjaik bizonytalan jogi helyzetét. 

Az alkotmányozás során számtalan alkalommal érvként felmerült, hogy az Alaptörvény az Európai Unió Alapjogi Chartájára épít, és ezzel Európa legmodernebb alkotmánya lesz. A kormánypártok azonban a Charta éppen azon pontjait felejtették el a magyar Alaptörvény szövegébe átültetni, amelyek miatt azt valóban haladó emberi jogi dokumentumnak lehet tekinteni. A Charta 9. cikke ugyanis - szemben a korábbi emberi jogi egyezményekkel - nem beszél nőkről és férfiakról a házasságkötési jog a kapcsán, és a 21. cikk külön is nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Álságos, hogy miközben a kormánypártok a Chartára hivatkoznak, ideológiai alapon szemezgetnek a számukra szimpatikus emberi jogi alapelvek között. 

A jogegyenlőség és a hátrányos megkülönböztetés tilalma az emberi jogok megkerülhetetlen alapelve. Ha a jogalkotó diszkriminatív rendelkezésekkel tűzdeli teli az alkotmány szövegét, ne csodálkozzon rajta, ha megkérdőjelezik elkötelezettségét az emberi jogok területén. Az azonos neműek házasságának alkotmányos tilalma márpedig nem más, mint nyílt diszkrimináció, amely magyar állampolgárok százezreit zárja ki a politikai közösség egyenrangú tagjainak köréből. Nem véletlen, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa már 2009-ben erőteljes kritikával illette azon kelet-európai országok gyakorlatát, amelyek alkotmányukban kívánták kőbe vésni az azonos nemű párok házasságának tilalmát. 

Felszólítjuk ezért Schmitt Pál köztársasági elnök urat, hogy az Alaptörvényt ne írja alá, és adjon újabb lehetőséget az Országgyűlés számára, hogy az azonos nemű párok alkotta családokat is védő, a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetést is tiltó, valóban korszerű, európai alkotmány szülessen, ne pedig egy homofób előítéletektől átitatott politikai pamflet. 

Szólj hozzá!

Címkék: alkotmány köztársasági elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr644213923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása