Facebook

 

Európai Parlament: térjen ki az Alaptörvény a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció tilalmára

2011.07.15. 15:17 lmbtszovetseg

Ma elfogadott határozatában az Európai Parlament felszólította Magyarországot, hogy nevesítse a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát az Alaptörvény szövegében. A Magyar LMBT Szövetség felhívja az Országgyűlést, hogy mihamarabb módosítsa az Alaptörvényt, és tegye egyértelművé: a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés elfogadhatatlan.

Bár a magyar Kormány és a kormánypárti politikusok szerint az áprilisban elfogadott új magyar Alaptörvény modern európai alkotmány, amely az Európai Unió Alapjogi Chartájára épül, a Charta és több más nemrégiben elfogadott nemzetközi egyezmény szövegével szemben az Alaptörvény nem nevesíti a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmának figyelmen kívül hagyását több nemzetközi emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch is nehezményezte. A kritikával az Európa Tanács Velencei Bizottsága is egyetértett, amely szerint a szexuális irányultság nevesítésének elmaradása azt a képzetet keltheti, mintha a hátrányos megkülönböztetés ezen formája nem lenne elítélendő.

A Kormány képviselői a kritikákkal szemben arra hivatkoznak, hogy a szexuális irányultság az „egyéb helyzet” szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalma alá tartozott és fog ezután is tartozni. A Magyar LMBT Szövetség szerint azonban nem véletlen, hogy az új Alaptörvény pont a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmára nem tér ki. Nem egyszerű feledékenységről van szó: a Magyar LMBT Szövetség és tagszervezetei többször is felhívták az alkotmányozók figyelmét erre a hiányosságra. Az sem igaz, hogy az Alaptörvény egyszerűen a korábbi Alkotmány vonatkozó szövegét venné át, hiszen a szóban forgó bekezdés módosításra került, és megjelenik benne például a fogyatékosságon alapuló megkülönböztetés tilalma.

A szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma az alapvető emberi jogok olyan megkerülhetetlen alapelve, amelyet egyetlen modern alkotmány sem hagyhat figyelmen kívül. A Magyar LMBT Szövetség ezért felhívja az Országgyűlést, hogy a hazai és nemzetközi emberi jogi szervezetek és az Európai Parlament kritikájára is tekintettel mihamarabb módosítsa az Alaptörvényt, és tegye egyértelművé: a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés elfogadhatatlan.

Szólj hozzá!

Címkék: alkotmány európai parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr944213821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása