Facebook

 

Jogszabály-tervezeteket véleményeztünk

2012.05.09. 00:15 lmbtszovetseg

Az elmúlt hónapokban számos jogszabály társadalmi vitára bocsátott tervezetét véleményeztük, amelyek hamarosan a kormány és/vagy az Országgyűlés elé kerülnek. 

Nemzeti Alaptanterv

A Nemzeti Alaptanterv a közoktatás alapvető értékeit és tartalmait meghatározó keretszabályozás, amelyet valamennyi iskolának követnie kell. Az Alaptantervre épülnek ezután a részletesebb kerettantervek és az egyes iskolák tantervei. Véleményünkben a nyitottság, az elfogadás, a társadalmi sokszínűség és az egyenlőség értékeinek fokozottabb megjelenéséért, az állam és az egyház elválasztásának hangsúlyozásáért, a szexuális irányultság és nemi identitás témájának nevesítéséért és az LMBT fiatalokat érintő gyakorlati tudások megjelenítésére tettünk javaslatot.

A dokumentum letöltése

Büntető Törvénykönyv

Az új Büntető Törvénykönyv társadalmi vitára bocsátott tervezete több pozitív és negatív újítást is előirányozott. A legfontosabb változás, hogy a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályozás reformjával együtt megszűnne a - többek között - az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatokra használt, rendkívül sértő fajtalanság megnevezés. A tervezet ugyanakkor jelentősen gyengítené a bejegyzett élettársak büntetőjogi védelmét. Véleményünkben a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság azonos kezelése és a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó szabályozás megerősítése mellett érveltünk. 

A dokumentum letöltése

Polgári Törvénykönyv

Az új Polgári Törvénykönyv a magánjogi viszonyok széles körét, így a vagyonjog, a szerződési jog és az öröklési jog mellett a családjog alapvető szabályait is tartalmazná. Szövetségünk véleményében a bejegyzett élettársi kapcsolat következetesebb szabályozásáért, a házasságtól való eltérések megszüntetéséért, az azonos nemű párok általi örökbefogadás - és különösen a partner gyermekének örökbefogadása - mellett szállt síkra. 

A dokumentum letöltése

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás örökbefogadás btk ptk bejegyzett élettársi kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr84497372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása