Gyakori kérdések

2012.05.27. 21:16 lmbtszovetseg

Mit jelent a Szövetség nevében az LMBT szó?

Az LMBT mozaikszó a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szavak kezdőbetűjéből áll össze. A mozaikszó egyszerre utal a szexuális kisebbségek sokszínűségére és összetartására: a többségitől eltérő szexuális irányultság nem egyszerűsíthető le a „homoszexualitásra”, az LMBT közösség tagjai nemcsak meleg férfiak, hanem a leszbikus nők is, mint ahogy sokan vannak köztünk olyanok, akik nem csak az egyik, hanem mindkét nem iránt éreznek szexuális vagy érzelmi vonzalmat. Mások nem szexuális irányultságuk, hanem nemi identitásuk révén térnek el a többségtől, ők alkotják a transzneműek csoportját. E sokszínűség ellenére azonban e csoportokat összeköti a társadalmi elutasítás, az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés mindennapi tapasztalata.

Ez az első magyar melegszervezet?

Nem, az első magyar melegszervezet 1988-ban jött létre Homeros Egyesület néven. Az elmúlt két évtizedben számos LMBT szervezetet jegyeztek be, ezek legnagyobb része ma is működik. A szervezetek eltérő profillal működnek: van amelyik a fiatal melegekre, van amelyik a leszbikusokra fókuszál; vannak országos és területi alapon szerveződő (vidéki) egyesületek; a szervezetek tevékenysége is eltérő, van amelyik elsősorban lelkisegély szolgálat és HIV/AIDS prevenció területére, mások kulturális vagy sport rendezvények szervezésére összpontosítanak. A Szövetség annyiban az első, hogy az első olyan szervezet (ernyőszervezet), amely különböző LMBT szervezeteket és kezdeményezéseket kíván összefogni.

 Mit jelent az ernyőszervezet kifejezés?

Az ernyőszervezet különböző – általában azonos célok érdekében vagy azonos területen működő  – civil szervezetek együttműködésére létrejött szervezeti forma. Az ernyőszervezet összefogja, koordinálja, támogatja a tagszervezeteket. Ilyen ernyőszervezet Magyarországon például a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vagy a Hulladék Munkaszövetség.

 Kik a tagjai a Szövetségnek?

A Szövetséget négy LMBT szervezet alapította, azóta két további szervezet csatlakozott. Jelenlegi tagszervezetek: Atlasz LMBT Sportegyesület, Friss Gondolat Egyesület (FRIGO), Háttér Társaság a Melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, PATENT Jogvédő Egyesület, Szimpozion Baráti Társaság .

 Ki vezeti a Szövetséget?

A Szövetség demokratikusan működik, a legfontosabb kérdésekben a tagszervezetek képviselőiből álló évente legalább kétszer ülésező közgyűlés dönt. A közgyűlések között az operatív működést egy a tagszervezetek képviselőiből választott háromfős ügyvivő testület irányítja.

 Ki lehet a Szövetség tagja?

A Szövetség nyitva áll minden olyan LMBT emberek érdekében tevékenykedő, jogi személyként bejegyzett egyesület, alapítvány vagy más társadalmi szervezet előtt, amely a Szövetség alapszabályának rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek elfogadja, és kötelezettséget vállal az egyesületi célok megvalósítása érdekében történő közreműködésre és a tagdíj megfizetésére. Magánszemélyek a Szövetség rendes tagjai nem lehetnek, nekik pártoló tagként van lehetőségük a Szövetség munkájába bekapcsolódni.

 Mik a Szövetség céljai?

A Szövetség célja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogegyenlőségének és érdekképviseletének előmozdítása, valamint az LMBT csoportok és szervezetek érdekvédelmi képviselete. A Szövetség  célja továbbá az emberi jogok védelme, a diszkrimináció és az előítéletek visszaszorítása, az LMBT emberek társadalmi befogadásának, láthatóságának növelése, öntudatának és identitásának erősítése.

 Honnan van a Szövetségnek pénze?

A Szövetség a tagszervezetek által befizetett tagdíjakból, pályázatokból és önkéntes felajánlásokból kívánja magát fenntartani. 

 Hány alkalmazottja van a Szövetségnek?

A Szövetségnek fizetett alkalmazottja nincs, a munkát önkéntesek végzik szabadidejükben.

 Mi a Szövetség elérhetősége?

A Szövetség honlapja a http://www.lmbtszovetseg.hu címen található.
E-mailben az info@lmbtszovetseg.hu, telefonon a (06 70) 523 5042 számon vagyunk elérhetőek. A Szövetség saját irodát nem tart fenn, a Szövetség székhelye a Háttér Társaság a Melegekért irodája. Postacím: 1132 Budapest, Csanády u. 4/B.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr934549705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása