Facebook

 

A rendőrség betiltotta a melegfelvonulást

2011.02.14. 19:27 lmbtszovetseg

Mi, az aláíró civil szervezetek megdöbbenéssel értesültünk a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzéséről, amelyben megtiltotta a 2011. június 18. napján megrendezendő Meleg Méltóság Menetet. Az indok ugyanaz, mint két évvel ezelőtt: a felvonulás akadályozza a forgalmat. A rendőrség az útvonal egy részére korábban már tudomásul vette a felvonulást, a meghosszabbított útvonalat azonban megtiltotta.

A Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivált és annak részeként a Meleg Méltóság Menetet szervező Szivárvány Misszió Alapítvány 2010 szeptemberében az elmúlt években megszokott útvonalra (Andrássy út - Kodály körönd - Oktogon - Opera - Erzsébet tér) bejelentette a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a tervezett rendezvényt, amelyet a rendőrség tudomásul vett.

Januárban a fesztivál szervezői úgy döntöttek, idén a 2007-es támadásokat megelőző hosszabb felvonulások hagyományához visszatérve a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér útvonallal kiegészülve tartanak felvonulást, hogy ezzel is tiltakozzanak az LMBT-emberek jogait súlyosan korlátozó javaslatok, mint például a azonos neműek házasságkötése tilalmának Alkotmányba foglalása ellen. A rendőrséggel való tárgyalások során a szervezők tudomásul vették, hogy a Kossuth térre az Országgyűlés Hivatalának Külügyi Bizottsága területfoglalási engedélyt kért és kapott, így a rendőrség javaslatára a felvonulás végpontját az Alkotmány utca és Kossuth tér torkolatához tették át a szervezők.

A tárgyalások konstruktív hangneme után megdöbbenve értesültünk az elbírálási határidő lejártának másnapján, hogy a rendőrség megtiltotta a felvonulást. Különösen érthetetlen, hogy a hatóság a tiltásról szóló végzésben részletesen tárgyalja a forgalom akadályoztatását az Andrássy úton, miközben 2010 szeptemberében ez még nem okozott problémát.

Felszólítjuk Budapest rendőrfőkapitányát, hogy tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől, amely korlátozza az LMBT-emberek és a velük szolidáris tüntetők gyülekezési szabadságát, és vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését.

Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség budapest pride

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr44213807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása