Facebook

 

Bejegyzett élettársi kapcsolat: félreértelmezés és érzéketlenség a jobboldali pártok álláspontja mögött

2009.04.21. 10:00 lmbtszovetseg

A magyarországi melegszervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség tiltakozásának ad hangot, amiért jobboldali pártok ismét Alkotmánybíróság elé küldenék a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Az Alkotmánybíróság tavalyi döntésében egyértelműen fogalmazott: a bejegyzett élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára nem alkotmányellenes, számukra a házassághoz hasonló jogintézmény megteremtése az Alkotmányból levezethető jogalkotói kötelezettség, és csak a különnemű párok esetében követelmény, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat a házasságtól jelentősen eltérjen.

Alig egy nappal a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény elfogadása után a Kereszténydemokrata Néppárt a törvény aláírásának megtagadására kérte a köztársasági elnököt, és a FIDESZ Magyar Polgári Párt politikusai is alkotmányellenességet emlegettek a törvény kapcsán. A két párt képviselői szándékosan félreértelmezik az alkotmánybírósági határozat tartalmát, és az azonos nemű párok iránti teljes érzéketlenségről tesznek tanúbizonyságot.

Az ellenzők arra hivatkoznak, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye túlzottan hasonlít a házassághoz, és ez ellentmond az alkotmánybírósági határozatnak. Az Alkotmánybíróság azonban egyértelműen fogalmazott: „Csak az ő [különnemű párok] esetükben nem lehet alkotmányosan létrehozni egy, a házassággal „majdnem” azonos tartalmú más jogviszonyt (…) A házasságkötési joggal rendelkező különböző nemű személyek helyzetét az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolata nem befolyásolja, különösen nem sérti, vagy veszélyezteti.” Az ellenzők véleményében az is megjelent: az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának csak a vagyonjogi kérdéseket kellene rendeznie. Érthetetlen számunkra, miért kívánja bárki, hogy egy azonos nemű pár egyik tagja ne kaphasson információkat párja egészségi állapotáról vagy miért kellene megakadályozni, hogy külföldi munkavállalás során a pár mindkét tagja mint családtag utazhasson együtt. Az egymás iránti szeretet és elkötelezettség nyilvános vállalása a házasságnak ugyanannyira fontos része, mint a vagyonjogi kérdések. Az azonos nemű párok számára is fontos, hogy családjuk, barátaik részvételével anyakönyvvezető előtt, méltóságteljes formában mondják ki egymásnak a boldogító igent.

A bejegyzett élettársi kapcsolat nem teremti meg az azonos nemű párok jogegyenlőségét, hiszen továbbra is kizárja a házasságkötést, a névviselést és megnehezíti az azonos nemű párok gyermekvállalását. Mégis fontos lépést jelent egy elfogadóbb, európaibb Magyarország felé. Bízunk benne, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság döntését tiszteletben tartva mihamarabb aláírja a törvényt, és júniustól az azonos nemű párok is anyakönyvvezető elé járulhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: bejegyzett élettársi kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://lmbtszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr864214142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása